Posted on: 30 September 2022 Posted by: redaksi toknyong Comments: 0

Oleh Wan Eddy Wan Izaz

Pada masa pentabdiran Datuk Kaya Wan Suan bin Wan Liman di pulau Bunguran, telah datang dan berlabuh sebuah kapal uap yang bernama SS (Stoomschip) Sri Lanjut. Kapal ini membawa utusan Sultan Riau Lingga yang bernama Tengku Said. Sebelum ke Sedanau, kapal SS Sri Lanjut yang membawa Tengku Said dan rombongan juga singgah di Jemaja dan Tarempa-Siantan.

Datuk Kaya Wan Suan telah mendapat perkabaran perilaku Tengku Said ketika singgah di Tarempa Siantan, Tengku Said mengarau dan menculik anak gadis yang mereka temui. Di Sedanau, Datuk Kaya sudah memerintahkan semua anak gadis menyapu muka mereka dengan arang agar kelihatan hodoh. Tapi Datuk Kaya Wan Suan terlupa memerintahkan pada anak gadisnya yang bernama Wan Fatimah bergelar Selong Sri Gunung.

Orang-orang Tengku Said telah menculik Wan Fatimah Selong Seri Gunung. Pihak Datuk Kaya Wan Suan membujuk agar Selong Seri Gunung jangan diusik tapi pihak Tengku Said malah menggertak sambil menunjukan crown bintang jasa yang ia miliki. Akhirnya perang tak dapat dihindari. Megat Hitam, orang kepercayaan Datuk Kaya Wan Suan menyambut dan melawan pasukan Tengku Said. Saling tembak meriam terjadi.

Datuk Kaya Wan Suan menerobos pasukan Tengku Said dan berhasil memukul mundur pasukan Tengku Said. Tengku Said dan pasukan mundur ke kapal dan segera meninggalkan Sedanau. Datuk Kaya Wan Suan berhasil merampas crown dan dengan bukti itu Datuk Kaya Wan Suan memperkarakan Tengku Said. Lalu Mahkamah Sultan Riau di Pulau Penyengat memenangkan Datuk Kaya Wan Suan.

Kapal uap Sri Lanjut adalah salah satu kapal milik Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah II. Sultan juga memiliki beberapa kapal lain yang bernama SS Lelarum, SS Sri Wangsa, SS Sri Daik. Kapal Sri Lanjut manjadi kapal yang cukup penting dan selalu dipergunakan dalam pelayaran sultan keliling ceruk rantau negeri taklukannya. Tapi pada tahun 1896 kapal Sri Lanjut telah mengakhiri pelayarannya ketika akan membawa Sultan Abdul Rahman Muazzam Shah, Kapal SS Sri Lanjut mengalami kecelakaan ketika akan berlayar dari Singkep menuju Lingga, kapal berbobot 70 ton itu meledak dan perlahan-lahan tenggelam. Sultan selamat dalam kecelakaan itu, anak Kapten Abdulhamid yang berusia 12 tahun terkorban, 9 orang pengiring Sultan juga ikut terkorban.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.